Історична Буша.

Буша бібліотечна
Історична Буша.
Оборона Буші,оборона Буші – 
Це для кожного з нас – оборона душі
 Це видіння про те, як на схилі століть
 В іскрах славних легенд Україна стоїть
 М. Каменюк «Реквієм»

Мальовниче подільське село Буша Ямпільського району Віниницької області одне з найзагадковіших та привабливіших місцин України.  Тут поєдналась яскрава природа, цікаві пам’ятки старовини та місця пов’язані з трагічними   історичними подіями.
Буша одне з тих місць, де живе від найдавніших часів і до нині. Відома вона своїми таємничим  скельним храмом з унікальним  малюнком  аналогів якому немає в світовому мистецтві, середньовічним кладовищем, кам’яною вежею  та Гайдамацьким яром.
 У Бушу прижають не тільки для того,щоб відпочити. Але набратися натхнення для творчої роботи.  Недаремно, в серпні 2000 року на цій благодатні землі було відкрито державний історико – культурний заповідник «Буша» який став культурним,мистецьким та духовним осередком придністровського регіону.  Село Буша відоме багатьом завдяки історичній повісті класика української літератури Михайла Старицького «Облога Буші» та драмі «Оборона Буші»
Залікувало рани й зацвіло оце прадавнє молоде село.


  
        Бібліоміст 
30 листопада 2013 року
У Бушанській сільські бібліотеці  відбулось урочисте відкриття пункту публічного доступу до мережі інтернет  та початку надання нових послуг.


(фотографії відкриття)
Вже стало традицією в селі, починаючи з 1986 року сюди приїжджають  каменотеси з різних куточків України.І ього року з 1 по 17. 08. 2013р.проходить 28 пленер скульпторів «Подільський оберіг».                            

 В камені відображена історія села Буша.






(фото скульптори за роботою)

На території села Буша працюють музеї:
Найбільший у європі музей « Парк кам’яної скульптури»
(фотографія парку кам’яних скульптур)
Музей гончарства 
(фото за роботою гончар)
За роботою майстер Володимир Тихонович Слупський

Музей подільська хата   

Музей археології

А також є музей Народних ремесел та етнографічний.
 Скельний храм 8-9 століття нашої ери 
Замкова вежа. 17 століття 

Козацьке кладовище кінець 19 початок 17-20 століття.


Разом з відкриттям Інтернет центру поєдналась ще одна подія,відкриття Світлиці яка працює разом з бібліотекою а також громадська організація «Велес»




Життя бібліотеки
«Бібліотека це дім,де живуть книги.»
Бібліотека – це таке місце, де завжди панує тишина, спокій і порядок.
У Бібліотеці тебе гордо називають Читач!
Ти радий Цьому !
Загалом культурний рівень підвищується. Моральне обличчя поліпшується кофіцієнт інтелекту зростає !
Книга - друг людини,тому у багатьох людей бібліотека асоціюється з чимось хорошим,потрібним і важливим.

Тут ми читаємо,малюємо і відпочиваємо

Бібліографічний огляд літератури «Україна - славний край козацький»

Бесіда «Люби і знай свій рідний край»

Конкурс на кращий малюнок.
З 11 по 13липня 2013 року
Проходив Міжнародний літературно – мистецький Фестиваль «Русалка дністрова»
Блакитного сонячного неба усміхненими людськими обличчями барвами української вишиванки, яскраво прибраним майданом на березі тихої мурафи зустрічала історична Буша учасників та гостей другого міжнародного літературно – мистецького фестивалю «Русалка дністрова»
   У рамках святкових заходів відбулася зустріч з письменниками  іноземними гостями. У програмі свята з успіхом пройшла презентація альманаху «Русалка дністрова» за матеріалами українських науковців та літераторів. Це широке комфортне,наукове – пізнавальне літературне видання,яке фінансово підтримала обласна влада .Є унікальною розповіддю про те, хто ми є, наддністрянці,в тисячолітні історії України.
    Ідея фестивалю належить  заступнику голови Національної спілки України Михайлові Каменюку, який запропонував проводити щорічну зустрічі українських майстрів художнього слова із тих земель України,через які протікає величний Дністер.
    Михайло Каменюк представив гостей фестивалю,які приїхали з Києва і Одеси Львова і Тернополя, Івано – Франківська і Чернівців. Серед них – відповідальний секретар Національної спілки письменників України Володимир Барна, лауреат національної премії імені Шевченка В’ячеслав Медвідь, поетеси Ніни Гнатюк та Галина Тарасюк, диктор і письменник  Василь Довжик, лауреат Шевченківської премії,народний депутат України 1 скликання Степан Пушик, наймолодший член спілки письменників України наша землячка Катерина Девдера, керівник вінницьких письменників Петро Гордійчук та інші.
    Заслужену нагороду отримав легендарний Степан Пушик, він став першим лауреатом нової літературно – мистецької премії «Русалка дністрова»
     Пристрасно і натхненно читала чудові вірші наша землячка Ніна Гнатюк.
    І хоча «Русалка дністрова» як культурна акція має зовсім не велику історію вже сьогодні за оцінками митців вона набула значної ваги в літературних колах і за значимістю поступається лише Шевченківським дням.

    Хто зна, можливо,вже в недалекому майбутньому фестиваль єднатиме не тільки українців Наддністрянщини, ай усього світу.